Verkstedet til

Grafisk design


Grafisk design har et eget, helt unikt, letterpress/boktrykkverksted! Her kan elevene arbeide med blant annet typografi, trykk og grafikk.


Letterpress, eller boktrykk, er den trykkmetoden vi gjerne kobler direkte til Gutenberg og trykkekunstens opprinnelse. Du vil kunne boltre deg i tusenvis av ulike blybokstaver og oppleve gleden ved selv å sveive trykkmaskinene i gang. Vi kobler oss direkte til den viktige historien om opplysningstid og ytringsfrihet.


Visste du at typografene var blant de første faggruppene som organiserte seg? De ble en viktig del av arbeiderbevegelsen. De oppdaget at kunnskap er makt, og gjennom sitt virke konsumerte de mye tekst. Dette brukte de til å ta del i den politiske debatten og kjempe for bedre arbeidskår og rettigheter. Vi er stolte av å være en del av denne arven.

Pressene

Perla

Golding Pearl no 3

Perla er gitt til oss fra Oslo grafiske fagforening. Denne trampedigelen ble laget i 1887 i Boston, USA. Den fungerer fortsatt utmerket og er perfekt til å trykke kort og andre små trykksaker. 

Vinstra

Ukjent fabrikat

Vinstra stod til pynt på Dialecta på Vinstra. Dette er en trampedigel med et trykkformat på ca A4. Pressa er fra rundt 1910 og vi har fått tak i pressa takket være strøtte fra Grafisk utdanningsfond. 

Dansken

J. G. A. Eichoff 

Denne fantastiske korrekturpressa har vi fått i gave fra kunstner Morten Paulsen som igjen hadde fått pressa fra Guttorm Guttormsgård. Pressa har eget fargeverk, som gjør den fantastisk praktisk når man ønsker flere trykk.  

Lund

Triumpf

Lund er en korrekturpresse som ble gitt til oss av Ole Lund på NTNU Gjøvik, som igjen fikk den av Brødrene Fossum. Denne korrekturpressa er stilt inn på skiff-høyde. Den passer både til norske typer (på skiff) og de Italienske fete typene (uten skiff).

Jessheim

Deberny et Peignot

Korrekturpresse, bordmodell. Fått i gave fra R Sand trykkeri på Jessheim.

Kapp

Grafix GX0

Vår eneste elektriske presse. Dette er en korrekturpresse vi har fått i gave fra M8 design på Kapp.